2016 ve 2017 Öğretmen Atamalarıyla Merak Ettiğiniz Tüm Soruların Cevapları
 Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), bilindiği gibi Eylül-Ekim döneminde 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirecek. Bu atamalar 10 Ekim'de yapılacak. KPSS P121 puanı ile ataması yapılacak öğretmenler için ise mülakat süreci yaklaşık 3 hafta sonra başlayacak. Bütün bu gelişmelerin dışında öğretmenlerin merak ettiklerini soru cevap şeklinde derleyerek siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik.

SORU 1: Resmi olarak kesinleşen atama sayısı nedir?

CEVAP 1: Resmi olarak kesinleşen atama sayısı 15000'dir. 8 Ağustos-10 Ekim sürecini kapsamaktadır. Detaylı bilgi meb.gov.tr adresinde mevcuttur.

SORU 2: Kasım-Aralık dönemi ve 2017 yılında öğretmen ataması olacak mı?

CEVAP 2: Kasım-Aralık döneminde 15 bin ve 2017 yılı Şubat ayında 30 bin olmak üzere toplamda 45 bin daha öğretmen ataması olacağı iddia ediliyor. Bir çok haber kaynağında yer alan bu haberleri Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet yalanlamadı.

SORU 3: Bundan sonraki atamaların tamamı sözleşmeli mi olacak, kadrolu öğretmen atanmayacak mı?

CEVAP 3: Bundan sonra yapılan tüm atamalar Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklaması ile sözleşmeli olacağı duyuruldu. Bu karardan önümüzdeki haftalar veya aylarda dönülür mü, şimdilik bilinmiyor.

SORU 4: İddia edilen Kasım-Aralık ve Şubat atamaları doğru ise toplamda 60 bin atama olacak? Peki hangi branşlarda ne kadar atama olacak?

CEVAP 4: Eylül-Ekim döneminde yapılan 15 bin atama kontenjan dağılımından MEB'in çok uzaklaşmayacağı düşünülüyor. Bu sebepler Sınıf Öğretmenliği 15 bin, İngilizce ve Din Kültürü öğretmenliği 6-7'şer bin kontenjan alacak. Diğer branşlara da Eylül kontenjanlarına paralel dağıtım yapılması bekleniyor.

SORU5: Öğretmenler arasında 'Kayma' olarak nitelendirilen, tercih etmeyen sayısı ile ilgili bu yıl farklı bir sonuç ortaya çıkacak mı?

CEVAP 5: Elbette. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması 4+2 yılı kapsadığı için, özellikle eşine bağlı, çocuğu olan öğretmenler yüksek puan alsa dahi büyük olasılıkla tercih yapamayacak. Bu da 'Kayma' olarak nitelendirilen tercih edilmeme durumunu branşa ve kontenjana bağlı olarak geçtiğimiz senelere nazaran 2-5 kat arası artıracak.

SORU 6: Eğer 3 atama dönemi olursa her dönemde ayrı ayrı mülakat mı yapılacak?

CEVAP 6: Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eylül ayının ikinci haftasına kadar bir kılavuz yayınlaması bekleniyor.

SORU 7: Sözleşmeli öğretmen olduktan sonra istifa edene ne gibi bir yaptırım var?

CEVAP 7: Sözleşme imzalayıp öğretmenliğe başlayan ve ardından sözleşmeyi fesheden öğretmen 1 yıl öğretmen olamıyor. Bu durum 2 defa tekrarlandığında ömür boyu öğretmen olunamıyor.

SORU 8: Eşi özel sektörde çalışan öğretmenler yer değişikliği yapamıyor mu?

CEVAP 8: Öğretmenin her ne özür durumu olursa olsun(sağlık, güvenlik, eş dahil) 6 yıl boyunca hiç bir surette yer değiştiremiyor.

Sözleşmeli öğretmenlik, mülkakat, öğretmen atamaları, yer değişikliği vb. konularda merak edilen soruları aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Ayrıca görüş, şikayet, istek vb. durumları da yine yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Konu ile ilgili süreci yakından takip edip siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.
mebpersonel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
atanamayanlar 4 ay önce

şu an sınıf öğretmenliği açığı 10 bin üstelik 20 bin norm fazlası sınıf öğretmeni var ama 15 bin sınıf öğretmeni atanacakmış ne tuhaf!

Avatar
Burçak 4 ay önce

yer değiştirme durumunda hem kendisi hem eşi sözleşmeli olan kişiler ne yapacak? Bu kişiler 6 yıl ayrı yaşamaya mı mahkum edilecek ? yada bu kişiler henüz evli değilse 6 yıl evlenemeyecek mi?

Avatar
MAHSUN 4 ay önce

DEVLET MEMURU olan kişilerin, Sözleşmeli değil KADROLU olarak alınması konusunda yardımlarınızı bekliyoruz...

Avatar
Ayşe Erdoğan 4 ay önce

Meslek liselerinin özel sektöre devredilmesi ile endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin çalışma koşulları eskiye nazaran nasıl olacak? Atama sayılarında düşüş mu yoksa yükseliş mi öngörülüyor?

Avatar
Şaban 4 ay önce

Kodlama dersi bu yıl müfredata girecek mi?

Avatar
Veysel 4 ay önce

Şu an kadrolu devlet memuru olup öğretmenlik yapmaya haiz kişilerin kadrolu öğretmen olarak atanmasının sağlanması için herhangi bir calisma var mı? Yoksa da sizden ricam bu durumun gündeme getirilmesi. Iyi calismalar

Avatar
Serap sevingil 6 gün önce

Ben özel sektörde 5 yildir calisiyorum.Eşim sözleşmeli olarak atandi atandiği yerde çalişabileceğim hıç bi kurum kuruluş bulunmadigindan şuan ayri şehirlerde yasiyoruz ve 6 yil çok uzun bir sureç aile butunlugunu bozan bu 6 yil zorunluluk kesinlikle cok yanlis bir uygulama eşimin atandiği yer malatya Doğanyol ve eczane bile bulunmuyor ilçede böyle bir yerde çocuk bile dusunemeyiz ve benim calismam imkansiz aile bütünlüğünü bozan bu karari lütfen tekrar gözden geçirin.